Plzeňský Kajetán je absolutním vítězem jubilejního 50. ročníku Svátků písní Olomouc

Kajetán, dětský sbor opery Divadla J. K. Tyla v Plzni, se stal absolutním vítězem jubilejního 50. ročníku Svátků písní Olomouc. Soutěž, která přilákala více než pět desítek sborů ze čtyř zemí, se konala první červnový víkend v Olomouci.

Fotografie: archiv sboru Kajetán

Kajetán se účastnil dvou kategorií – Dětské sbory A2 a Soudobá hudba E. V soutěži dětských sborů získal s nejvyšším počtem bodů (27,2) zlaté pásmo, vítězství v kategorii a také nominaci do soutěže o Absolutního vítěze Mundi Cantant. V kategorii Soudobá hudba se Kajetán opět umístil ve zlatém pásmu a s nejvyšším počtem bodů (29,7) se stal rovněž vítězem kategorie. Večerní soutěž o Absolutního vítěze, v níž se utkalo šest sborů, Kajetán vyhrál, a navíc získal i Cenu publika.

„Letošní školní rok byl pro nás jedním velkým zážitkem. Po listopadovém vítězství na soutěži Porta musicae v Liberci jsme se v březnu účastnili i první mezinárodní soutěže Franz Schubert Choir Competition & Festival ve Vídni. Odtud jsme si dovezli zlatý diplom level VI, který byl pro nás velkým povzbuzením do další práce. Takto vysoké ocenění totiž nebývá u dětských sborů běžné. Poslední letošní soutěží, na kterou jsme se s Kajetánem vydali, byl největší český mezinárodní festival Svátky písní Olomouc, který se stal nádherným zakončením celé sezóny. Jsem šťastná, že se nám podařilo vytvořit kolektiv dětí, který funguje v přátelské a zároveň téměř profesionální atmosféře. Děti se navzájem velmi podporují, věnují sboru téměř veškerý svůj volný čas a na všech vystoupeních z nich čiší radost ze společné práce. Sbor je pro nás všechny jakousi druhou rodinou, kterou i letos v červnu opět rozšiřujeme o nové malé zpěváčky. V pondělí 19. června proběhne ve Velkém divadle v Plzni konkurz do přípravných oddělení Kajetána, na který zveme všechny děti z Plzně a okolí,“ uvedla sbormistryně Anna-Marie Lahodová.

Celý článek najdete na Plzen.eu.